Wednesday, May 25, 2016

Mamut Copper Mine - A day at the pit.

<3 Assalamualaikum <3

Selamat hari rabu...

Oke hari ni kita sambung sejarah Lombong Tembaga Mamut a.k.a Mamut Copper Mine.

Masa MCM tu masih di ambang kegemilangan, Ennor dan kawan-kawan pernah kerja di sana selepas habis SPM tahun 1997. Pihak kompeni mengambil anak-anak pekerja sebagai pekerja sambilan di sana.Atas dasar kesedaran kepada komuniti. Iya la daripada melepak tidak tentu pasal kan? LEbih bagus pi kerja sambil menimba ilmu dan juga mendedahkan kami kepada dunia pekerjaan. Ramai juga di kalangan kami yang mengambil kesempatan dalam kelonggaran tu.
Gaji sehari tidaklah seberapa bolehlah untuk belanja harian.

Disana kami di benarkan bekerja sambilan dalam pelbagai deparment terutama mechanical / machinery dan juga environment. Ennor dan kawan-kawan yang perempuan kebanyakannya ditugaskan di Environmet Department. Ada yang dihantar ke bahagian penanaman bunga / sayur tapi Ennor dan beberapa rakan baik ennor yang juga rakan dari kecil bekerja di bahagian penghijauan kawasan. Which mean (aishehmen cakap english konon) kami ditugaskan untuk membenihkan rumput di dump site. Tanah yang dikorek dari lombong akan di timbunkan ke kawasan lain dan jadi kerja kami menyemai benih rumput di sana.

Oke sebenarnya Ennor bukan nak cerita pasal ini. Nanti Ennor akan bercerita panjang tentang proses penghijauan semula kawasan sekitar lombong.

Di sini Ennor mau kongsi pengalaman salah seorang pekerja di lombong ni 'sehari di tapak lombong' (A Day at the pit)  

Sun