Wednesday, February 01, 2012

Misi menyelamat di sekitar Hospital di Kota Kinabalu.

Salam semua...lama saya tidak post blog kan?   beberapa hari lalu ada busy sikit...mau siapkan statistik nak hantar ke HQ.. ermm besala..dan bila dah masuk sini... saya pun tak tau nak tulis apa jadi saya pun post blog lama saya yang kat dalam blog lama (suda tutup daa)

oke la saya punya cerita ni tentang misi menyelamat... kejadian ni berlaku dalam tahun 2010 kalau saya tidak silap laa... so you all enjoy la... oke! 

sya mo pulang suda…dalam perjalanan sya tenampak la beberapa orang awam dan penjawat awam hospital berdiri ditepi longkang yang berpagar dan gril..diorang tejenguk jenguk ke arah dalam longkang tu..heran la sya ni..apa lagi sya pun pigi la juga menyibukkan diri nih..

Tau2 ada kucing temasuk dalam longkang … Matron (salah satu jawatan tinggi dalam jawatan Jururawat) sibuk suda suruh panggil security mo pegi selamatkan ni kucing yang suda basah kuyup dan berpaut pada tepi dinding longkang. Kesian sya tengok mengiau ngiau lagi ni kucing.yang sya tau ni kucing ada anak kecil…
kucing1.jpg                  kucing2.jpg 
   


Selepas beberapa minit datang 2 orang security 
dan dua orang pembersih hospital..orang awam yang melihat, masing2 bagi idea macam mana mo selamatkan ni kucing..seorang security yang bebadan kecil cuba menyusup dari tepi pagar mata punai yang mudah lentur..dapat dia masuk…dia berdiri di tepi longkang tu dan cuba hulurkan kayu sama ni kucing ..tapi tau la kucing memang takut air…mungkin kerana riuh rendah orang ramai dan kayu yang ada di depan kucing ni..dia melompat ke dalam air..orang ramai yang melihat ada yang menjerit (mungkin takut tu kucing lemas)


Tiba2 ni kucing muncul sambil berenang menuju ke hujung sebelah longkang yang ada jalan susup keluar… Akhirnya misi menyelamat berjaya walaupun kucing tu sendiri yang berusaha..walaumacamana pun keprihatinan orang awam dan beberapa kakitangan hospital (termasuk Security dan pembersih hospital) kucing tu tidak mati lemas atau kesejukan…

saya sempat ambil beberapa gambar sebelum handphone sya hang tiba2..adooiii…. Anyway! Tahniah dan syabas kepada yang terlibat dalam misi menyelamat ini…. ^_^*

Mamut Copper Mine - Ranau Sabah Malaysia

Hai salam semua lama saya tidak tulis Blog Kan? Apa khabar? hahaha saya biasa la sihat bersama keluarga.

Oke melihat tajuk di atas...  Kamu pernah ka Dengar tentang lombong tembaga Mamut atau Mamut Copper Mine.... iya la ada yang tahu ada juga yang tidak kan? sebelum ni saya pernah cerita pasal pengalaman saya semasa membesar di sana..

Kenangan sewaktu zaman kegemilangan Mamut Copper Mine
Cerita Zaman Kegemilangan Mamut Copper Mine (lagi)  

Kalau tanya budak budak yang lahir sejak pertenghan 1990-an memang diorang langsung tidak tau pasal MCM (Mamut Copper Mine) macam MCM ni inda famous...hahaha tidak tahu la saya mungkin kurang publisiti kan kan kan? 

Oke macam ni lah...saya akan bantu kamu mengenali MCM.. Buat permulaan ini saya sertakan keratan majalah lama yang ada dalam simpanan Abah saya... yang ini tentang sejarah pembukaan Lombong Tembaga Mamut.. tapi Sorry arr dalam bahasa English harap semua bagi tau kalau ada masalah...Sun