Thursday, March 29, 2012

SEMAK GRED PERKHIDMATAN AWAM

SHAH ALAM 28 Mac - Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) mahu suruhanjaya khas yang ditubuhkan bagi mengkaji secara komprehensif dan holistik perkhidmatan awam agar turut menyemak semula gred perkhidmatan penjawat awam di semua peringkat.
Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, semakan semula itu perlu bagi memastikan semua penjawat awam di negara ini yang dianggarkan berjumlah 1.4 juta orang mendapat manfaat sewajarnya daripada perkhidmatan mereka.
Sambil menyambut baik penubuhan suruhanjaya khas itu, beliau menyatakan, pihaknya telah mengemukakan kertas kerja kepada kerajaan menerusi jawatankuasa bertindak yang diwujudkan CUEPACS untuk dibincangkan di peringkat suruhanjaya khas berkenaan.
"Selain menambah baik skim perkhidmatan awam, suruhanjaya khas itu turut perlu memberi tumpuan dan melakukan semakan semula gred perkhidmatan penjawat awam yang menimbulkan rasa tidak puas hati sebelum ini.

SURAT HANTAR SURAT TAWARAN KEPADA 7,000 PEMOHON

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sudah menghantar surat tawaran secara berperingkat kepada 7,000 pemohon jawatan sektor awam yang berjaya dalam temu duga bagi gred 17 hingga 41, selepas pembatalan Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) pada 8 Mac lalu.

Pelantikan kepada pemohon yang berjaya dalam temu duga bagi gred 17 hingga 41 sebelum ini ditangguhkan kerana kontroversi skim berkenaan.
Setiausaha SPA, Datuk Lamien Sawiyo, berkata penyelesaian itu dilakukan sebaik saja Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan pembatalan SBPA.
Katanya, sebelum ini SPA terpaksa menangguhkan pelantikan itu selepas kerajaan mengkaji semula SBPA dan mengarahkan pasukan petugas kajian semula itu mengemukakan laporan dalam tempoh tiga bulan iaitu sehingga April.

“Selepas kerajaan membatalkan SBPA pada 8 Mac lalu, kita mengeluarkan surat tawaran pelantikan kepada pegawai berkenaan secara berperingkat bagi membolehkan mereka melapor diri kepada jabatan masing-masing.

“Pada masa sama, SPA juga sedia menerima dan memproses permohonan baru daripada orang ramai bagi mengisi kekosongan jawatan di jabatan dan agensi kerajaan terbabit,” katanya selepas memperkenalkan barisan pemain Pasukan SPA FC yang akan menentang Kelantan dalam suku akhir Piala FA di Stadium Nasional Bukit Jalil, Sabtu ini.

Beliau yang juga Presiden SPA FC berkata demikian ketika diminta mengulas sama ada pembatalan SBPA dan digantikan dengan Sistem Saraan Malaysia (SSM) akan menjejaskan proses pelantikan baru penjawat awam di pelbagai agensi dan jabatan kerajaan ketika ini.
Turut hadir, Timbalan Presiden SPA FC merangkap Timbalan Setiausaha SPA, Datuk Ramli Juhari dan Ketua Jurulatih SPA FC, Nidzam Jamil.

Semua permohonan untuk mengisi kekosongan jawatan di jabatan dan agensi kerajaan dibuat secara dalam talian menggunakan borang pendaftaran pekerjaan di sektor awam menerusi laman web rasmi SPA.

Bagaimanapun, selepas kerajaan memperkenalkan SBPA, pelantikan baru ke sektor awam ditangguhkan sementara.
 
sumber :  http://cuepacs.blogspot.com/2012/03/surat-hantar-surat-tawaran-kepada-7000.html
Sun