Friday, July 29, 2011

Alahai Remaja

Pagi tadi masa di opis...sambil buat keja sambil dengar cerita dari Kak Rohati...kakak ni tak lama lagi nak pencen dalam bulan sepuluh ni...haaa malam ni dia pergi terima Anugerah Jasa Mu Dikenang kat 1Borneo Kota Kinabalu..agak2nya time ni dia dah siap2 nak ke 1B..hehehe...Balik cerita di opis....Kak Ati cerita la sama saya satu kejadian yang berlaku pada hari kemarin...
Kak Ati: ko tau Zurah, kemarin kakak pergi pasar ikan, kakak nampak dua remaja ni sedang tengok2 ikan...sambil speaking2 English...sudah tu kakak pegi di satu meja jual ikan ni. Kakak pilih yang besar pastu kakak cakap "tolong potong aa?" kat penjual ikan ni. Jadi ni penjual potong2 la tu ikan, tiba2 yang saturang budak ni pegi bediri di belakag saya...ko tau apa dia cakap zurah?
Saya: apa kak?
Kak Ati: dia cakap....
'Remaja 1: my protector...'
Iyala kan darah sama air ikan memancit mancit masa kena potongkan? Jadi kakak diam saja la..terus yg satu ni menjawab
'Remaja 2: wah you so lucky aa got protector...
Remaja 1: hehehe' jadi kakak pun toleh belakang, bha ni remaja ni tinggi terpaksala kakak mendongak sikit...terus kakak cakap 'ooo you treat me as you protector aaa? But nevermind you are welcome'
Saya: hahahahahaha (pecah terus ketawa saya)
Bila kak Ati cakap remaja tu terkejut dan tercengang...hahahah amboi diorang speaking english tu hebat sangat la konon tu? Jangan sangka diorang nampak makcik2 yang dah berumur ni tak pandai cakap english? Hellloooo kalau telampau maju tu kan jangan lupa orang2 senior ni dulu sekolah bukan macam sekarang...diorang dulu belajar di sekolah british maksudnya sekolah yang diajar oleh guru orang british....saya tau la sebab mama sama abah saya dulu tahun 60-an dan 70-an bersekolah di SMK Tamparuli tau! Salah satu sekolah yang kena panggil sekolah British.

Pesanan EPZ: Alahai remaja...lain kali jangan sembarang saja lepas cakap..ini negara Satu Malaysia...lain2 kaum pandai bahasa kaum yang lain lagi...Jangan Lupa....

(di post melalui henpon dalam keta ;)

No comments:

Sun