Tuesday, July 10, 2012

Cerita Nonon kena sakit jantung.

Salam Semua...hari tu sya janji nak cerita kan pasal Nurul @ Nonon masuk ICU sebab sakit kan?

Cerita dia macam ni...
time Nonon kecik2 dia ni suka melukis, sampai hari ni dia suka melukis...kalau sudah dia mula melukis tu nda dia mau berenti selagi lukisan dia nda siap... sampai lupa makan. Bayangkan bha waktu umur dia 2 atau 3 tahun tu, dia kena diagnos oleh MA (medical Assistant sekarang kena panggil Assistant Medical Officer) gastrik..budak umur 2/3 tahun ada gastrik? saya pun tidak tau la tapi itu la hakikatnya...

Masa umur Nurul 5 tahun (Tabika 2009) dia sekolah. dalam bulan Julai atau Ogos tu dia mulai demam2 on off on off... saya dan keluarga bawa dia ke Hospital dalam seminggu tu ada la 2-3 kali kami bawa dia ke hospital Jabatan Pesakit luar dan kecemasan... kemudian satu hari tu mentua saya bawa dia ke hospital besar di bandar...kebetulan saya kerja sebagai kerani di hospital tu... jumpa doktor di kecemasan... doktor tu cakap ada jangkitan dalam telinga...Nurul kena bagi makan antibiotik...

Minggu kedua... saya perhati Nurul.. keadaan dia cepat letih selepas beberapa minit belari bermain dengan kakak adik dan kawan2 dia di luar...kemudian dia akan masuk bilik... "Ibu penat aku rasa, aku mau tidur.." dia cakap, saya tanpa rasa ragu saya pun suruh dia berehat...Malam tu dia kata dia tidak dapat tidur sebab rasa sesak nafas..saya pun tambah bantal dia tidur supaya dia lebih selesa..dalam hati saya suda rasa ragu tentang dia ada masalah jantung. Atas pengalaman saya bekerja di sbagai kerani di Klinik Pakar Kardiologi. Bila saya perhati dada dia, degupan jantungnya macam laju betul... saya pun SMS kat Hj Zubir pegawai Y/M Klinik Kardiologi.. "Salam Hj, Kalau heartbeat budak umur 5 tahun berapa aa persecond?" Hj tu jawab "wasalam, dalam 120 gitu" tapi saya rasa degupan jantung Nurul melebihi...oleh kerana husband saya kerja malam dan baru juga jalan pegi kerja saya pun mengadu kat Mak mentua saya..apa lagi mak pun tekejut... dia suruh pak mentua bawa kami ke hospital terdekat...sementara dia tolong jaga anak saya yg lain... masa tu anak saya sudah 4 orang...saya call husband suruh datang hospital.

Sampai di Hospital MA tu diagnos Nurul ada asthma....Nurul kena pom... lepas Pom dia cakap jantung dia memang laju lepas kena Pom.. dalam hati saya memang pun jantung dia laju tu sebab saya bawa sini...tapi sya pun nda tau kenapa mulut saya terkunci masa tu... bayangkan la takkan diorang nda query anak saya balik2 datang sana dalam minggu tu saja. Doktor pun ada sana, tapi dia tengok dari jauh saja panas hati husband saya... tapi kami sabar saja tunggu keputusan dulu..kami pun pulang rumah...

Minggu ketiga, kebetulan saya ada minta appointment dekat Klinik Kesihatan Ibu dan Anak untuk refer mata Nurul yang kecik sebelah tu.. Kawan2 saya di Klinik cakap Ptosis...tu sebab dia saya nak minta cadangan Doktor kat klink tu sama ada perlu atau tidak buat pembedahan... Bila dah jumpa doktor, saya tidak lupa menceritakan sejarah kesihatan Nurul dalam dua minggu tu... Doktor yang berpengalam di Wad Kanak2 ni trus meletakkan prob stetoskop dia di dada Nurul...doktor tengok saya
Doktor: mama staff hospital kan?
saya: iya doktor saya kerani di Klinik Kardiak (Kardiologi)
Doktor: Jadi mama tau la apa itu Murmur?
Saya: (tekejut hati saya, perkara yang saya sangsi selama ini adalah benar. Saya mengangguk)
Doktor: Mama bawa anak pegi Lab ambik darah saya akan telefon Hospital Likas (Hospital Wanita dan Kanak2 Sabah), anak Mama akan masuk ICU ni..itu mata boleh cek kemudian yang penting jantung anak kena rawat dulu...
Saya pun ikut saja arahan doktor..kemudian telefon Hj Zubir bagitau keadaan anak saya yang perlu admit ICU dan perlu mengambil cuti...HJ cakap jaga anak baik baik... terharu saya denga layanan kawan2 dan atasan kat Klinik tu. Nurul pun Admit ICU Hospital Likas.

Nanti saya akan sambung cerita Nurul di wad.

Pesan EPZ: Jangan sambil lewa dengan setiap perubahan perangai atau tingkah laku anak. Masih terngiang-ngiang dan terbayang-bayang setiap ayat dan peristiwa yang berlaku pada tahun 2009 tu.

No comments:

Sun