Thursday, October 04, 2012

RESEPI ROTI KISMIS (paling simple cara Ennor)

assalamualaikum.....

heheheh macam lama suda sya nda post cerita simpangsiur baru ni kan?hahahha 

oke kali ni saya post resepi la kunun ni...ni pun atas permintaan kawan2 di FB..sya ada buat roti kismis so sya pun upload gambar di FB tau2 kawan2 di FB minta resepi la pulak....
Jadi untuk nda menghampa kan kawan2 sya tu sya tunaikan permintaan diorang....


Bahan-bahan:
1 cawan air suam (suam kuku)
3 sudu besar minyak makan

1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
1 biji telur 
1 kilo tepung gandum (biasanya tak habis di gunakan)
1 1/2 sudu kecil yis kering segera
100 g kismis campuran (dried mixed fruits)

2 cawan air

Cara membuat:
1.       Rendam yis kering kedalam air suam tadi air biar suam kuku jangan telalu panas dan jangan terlalu lama nanti yis akan 'mati' dan tepung nda kembang.
2.       Dalam mangkuk pengadun, masukkan air,minyak makan, garam,gula dan yis yang direndam tadi. Gaul sampai sebati. Bila sudah sebati masukkan tepung sedikit dulu kemudian masukkan telur, pukul sebati sambil tambah tepung perlahan-lahan.
3.       Sambil mengadun tu (saya guna manual ja maksud saya guna tangan, memang messy sikit tapi disini kita dapat tahu segebu mana adunan ni) tambah kismis tadi dan tepung sedikit demi sedikit. Sehingga tepung tidak melekat di tangan tapi tidak terlalu keras.
4.       Adunan tepung tadi tu biar tidak melekat di tangan kalau masih melekat tambah lagi tepung. Biarkan kembang dalam setengah jam. Bila sudah kembang jangan lupa kita tumbuk2 doh tadi buang angin. Pastu kembangkan balik dalam setengah jam.
5.       Jangan terlalu lama kembang, lepas setengah jam, bolehlah masak dalam oven 180ºc selama 15-20 minit. Sampai warna keperangan, ada bau roti tu..yang buatkan anak2 sedang tengok tv pun boleh datang kedapur tengok apa mak masak..heheheh


oke selamat mencuba dan semoga berjaya....

Pesan EPZ: (Tips) setiap kali nak buat kuih seperti Bun, Pau, donut (kuih gelang),piang/cempiang..biarkan ia kembang sebelum di masak (lepas bentuk atau isi intinya) baru la dia lembut..  

4 comments:

Nerd_Surfer said...

wow..sedap..tapuunn..nti sy suru mummy sy buat jg la..nice blog..

follow me back ya.. :)

http://siriusjugamukakau.blogspot.com/

Ennor Plenetzurah said...

hahaha alaa suru mummy pula yang buat... heheheh oke... i'm on my way...

Hikari said...

Salam..... Saya mohon copy respi yer.... & nak share ngan kengkawan...

Ennor Plenetzurah said...

To, hikari. Boleh bha share saja bagitau ya kalau jadi.kalau nda jadi pun gitau juga k? Semoga brjaya. ^_^

Sun