Tuesday, September 06, 2016

Pre-Op Hari ke 5 si Nurul

<3 Assalamualaikum <3

Hai hello 
Ennor minta maaf lama tak update blog..

Oke hari tu Ennor suda janji untuk sambung cerita masa Nurul masuk wad.

Hari ni Ennor sambung.
(mungkin lebih ringkas)

1/07/2016
Tarikh pembedahan telah ditentukan selepas Dr. Siva berbincang dengan Pakar Bedah Kardiotorasik Mr. David.
Dr. Nurul Ain datang berjumpa dengan kami suami isteri dan berbincang di salah satu bilik kecil dalam wad ICU. Dia terangkan tarikh pembedahan telah ditentukan pada 04/07/2016 sesi petang selepas pembedahan pesakit pertama sudah selesai.Dr. Nurul juga menerangkan kepada kami bahawa keadaan jantung Nurul sangat kritikal hanya 25% sahaja yang berfungsi tetapi denyutan sangat laju sehingga mencapai 140bpm. Bagi keadaan macam ni, pesakit sepatutnya 'ditidurkan' untuk menstabilkan denyutannya sehingga tarikh pembedahan. 
Dr. Nurul menerangkan risiko yang akan dihadapi oleh Nurul semasa pembedahan. Termasuklah risiko kematian semasa dalam pembedahan dan strok. Hati ibu bapa mana yang dapat tahan kalau sudah macam ni. Kami cuma menahan saja sebak di dada. Dr. Nurul juga beri penerangan yang Nurul akan diberikan bius sepenuhnya dan juga memerlukan sekurang-kurangnya 3 - 5 pain darah semasa pembedahan. 
Sebelum Dr. Nurul bersurai dia menasihatkan kepada kami supaya kuatkan semangat dan kalau boleh jangan menangis di depan Nurul takut Nurul akan lemah semangat. 
Kami berterima kasih atas penerangan jelas dari Dr. Nurul dan berjumpa dengan anak kami Nurul. Saya cuba untuk senyum sebaik mungkin, ayah Nurul mengusap ubun-ubun Nurul saya mencium pipi Nurul kiri kanan. Sampai Nurul cakap dia rimas.Aduh anak ibu sempat lagi mengusik.
Datang nurse mau bagi ubat saya dan suami bergerak dan belum sampai di pintu keluar kami singgah di satu bilik utiliti dalam wad itu dan berpelukan sambil menangis. Saya memeluk erat badan suami begitu juga dia sambil menangis teresak-esak. Selama 14 tahun kami berkahwin tidak pernah saya nampak dia menangis begitu.Saya merasakan ada tangan mengusap belakang badan saya rupa-rupanya Dr. Nurul yang cuba menenangkan kami berdua. Dia cakap kami perlu bersabar dan banyakkan berdoa.
Petang tu datang seorang nurse dari wad CICU (Wad Rawatan Rapi Kardiotorasik) memberi 'Palm Talk' taklimat ringkas sebelum dan selepas pembedahan. 
Saya setia bersama Nurul di PICU. Ada satu kali saya tanya si Nurul "Non, ko tau ka hari isnin hari pembedahan ko?" Nurul mengangguk. "Ko sudah bersedia?" "Ibu, cukup bersedia sudah aku ni.." itu saja yang Nurul jawab saya tahu dia memang tidak tahan sudah menunggu, dia penat sudah dengan penyakit dia ni.Terus saya teringat sehari sebelum saya bawa dia ke kecemasan HQE 1. Dia pernah bertanya.."Ibu bolehkah pembedahan aku ni di kasi awal?" ya dia pernah ajukan soalan ni sama saya. Dan saya pernah update di FB saya, kalau saya ada duit saya akan bawa Nurul buat pembedahan lebih awal di hospital swasta. Tapi saya tak mampu.

Itu saja lah untuk hari ke-5 pre-op Nurul.
Wassalam <3 <3

Pesan EpZ : Mesti ada saja benda atau perkara yang boleh buat kita terimbas kembali apa yang terjadi lebih-lebih lagi kalau perkara tu berkaitan.

No comments:

Post a Comment

Komen yang baik2 saja dan mudah difahami...

Sun