Tuesday, September 06, 2016

Pre-op hari 6 dan 7 si Nurul

<3 Assalamualaikum <3

Hari-hari seterusnya.

2/7/2016
Berjumpa dengan pakar bius. Dr. Chen Chen.
Dia terangkan  semua prosedur yang akan dilakukan keatas Nurul pada hari pembedahan sebelum, semasa dan selepas pembedahan.
Risiko 4 kali ganda lebih tinggi kerana keadaan jantung Nurul yang sangat kritikal. Berbanding dengan pesakit biasa sekurang-kurangnya keadaan jantung adalah 50% berfungsi untuk mengurangkan risiko pesakit semasa dan selepas pembedahan. 
Risiko stroke, kematian semasa pembedahan dan risiko akan koma juga diberitahu satu persatu. Genggaman tangan saya menjadi lebih erat di tangan suami. Suami cuma mengusap-usap tangan saya. Dr. Chen Chen memberi penerangan sambil bersilih ganti memerhati wajah kami berdua. Saya dan suami menandatangan borang kebenaran bius dan transfusi darah.
Suami berkata dengan doktor. "Kamu lebih pakar dan lebih tahu apa yang mau buat. Kami serahkan saja kepada kepakaran kamu" Doktor jawab "Ya kami cuba, semuanya terpulang kepada semangat Nurul dan doa kita semua" mengalir air mata saya sebab terharu dan sedih.

3/7/2016
Tandatangan borang kebenaran pembedahan tangan suami terketar-ketar untuk menurunkan tandatangan, namun kami serahkan semuanya kepada Allah s.w.t. Kemudian saya dan suami memohon penderma darah untuk anak kami. Darah yang diperlukan adalah 8 pain untuk persediaan walaupun doktor cakap mungkin tidak digunakan semuanya tapi untuk persediaan saja.Kami viralkan di whatsapp dan juga FB. Alhamdulillah walaupun jenis darah yang diderma tidak sama (sebab jenis darah Nurul adalah B+ve) sekurang-kurangnya bekalan darah di pusat tabung darah sentiasa mencukupi. Tidak kami sangka penderma sangat ramai dan ada yang kami tidak kenali dari seluruh pelusuk Sabah.Terima kasih kepada penderma darah untuk anak kami Nurul Fathihah Binti Ishak (ic040323-12-**94) hanya Allah saja yang akan membalas jasa budi baik kalian semua.

Pesan EpZ: Kalau mau derma darah tidak perlu tahu apa jenis darah yang diperlukan oleh si penerima. Derma saja, sebab pusat tabung darah sentiasa simpan bekalan darah dari pelbagai jenis darah.

No comments:

Post a Comment

Komen yang baik2 saja dan mudah difahami...

Sun